Gebruik van moringa in verschillende sausen

Jan Mares/ juni 14, 2017/ Recepten

Het refrein of de mantra bij elk van deze recepten is :

“Maak deze saus groener en gezonder met een lepeltje moringapoeder!”

Sausjes die je groentemaaltijden lekkerder en aantrekkelijker maken kunnen als volgt gemaakt worden op basis van:

  • noten
  • groenten
  • olie
  • avocado

Sauzengroep 1: op basis van noten of pitten

Je kunt kiezen uit een reusachtig aanbod aan noten of pitten: amandelen, walnoten, hazelnoten, macadamianoten, cashewnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten,…. Het beste resultaat naar verteerbaarheid en smaak toe krijg je als je de noten of pitten van tevoren weekt (enkel cashewnoten en pijnboompitten hebben dit minder nodig). Leg de noten of de mengeling de avond voor je de saus maakt in een ruime bokaal en overgiet met zuiver water. Laat een nachtje weken en spoel de volgende morgen in een zeef onder stromend water.

 

”Miekes tartaarsaus”

  • 1 kop cashewnoten
  • 1 kop macadamianoten of pompoenpitten
  • 1/2 kop vers citroensap
  • 1/4 kop tamari
  • 1 handvol groene tuinkruiden (peterselie, kervel, spinazie, …moringa!)

Breng alle ingrediënten in de bekermixer en mix tot een smeuïg sausje. Voeg indien nodig wat water toe.

Maak deze saus groener en gezonder met een lepeltje moringa!

Paprika pittendip

  • 1/2 kop water
  • 1 rode paprika
  • 1/2 kop pijnboompitten
  • 1/2 kop zonnebloempitten
  • 1 eetlepel tamari/shoyu
  • 1 eetlepel citoensap

Breng alle ingrediënten in de bekermixer en mix op hoge snelheid tot een romig sausje.

Maak deze saus groener en gezonder met een lepeltje moringa!

 

Zoet dipsausje

  • 1/2 kop gedroogde mango (ong. 9 plakjes)
  • 1/2 kop pompoenpitten

Week de pompoenpitten en de mango in zuiver water, gedurende 6 tot 12 uur. Indien beschikbaar kan ook één grote verse, rijpe mango gebruikt worden. Giet het water van de pompoenpitten af, en mix deze samen met de mango en het weekwater van de mango tot een smeuïg dipsausje.

Maak deze saus groener en gezonder met een lepeltje moringa!

 Sauzengroep 2: groenten als hoofdingrediënt

 Tomaten-pecan-dip

Snijd 2 dikke rijpe tomaten in kwartjes, versnijd 2 brede selderij-stengels. Wat peterselie en/of kervel en moringa! Mix met 100 gram pecannoten in de blender

 Pecannoten zijn werkelijk fantastische noten ! Een beetje smaller dan de okkernoot, langwerpig, maar bijzonder zoet en zonder de bittere smaak van okkernoten.

 

Courgettesaus

  • 1 jonge versneden courgette
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • enkele blaadjes verse basilicum
  • 1/2 eetlepel verse tijm
  • 1 eetlepel versneden bieslook
  • 1 theelepel steenzout
  • 1 mespuntje cayennepeper(facultatief)

Breng alle ingrediënten in de bekermixer en mix tot een smeuïg sausje.

Maak deze saus groener en gezonder met een lepeltje moringa!

Sauzengroep 3: op basis van olie

 Sinaas Dressing

  • 1 1/2 kop sinaasappelsap
  • 1/2 kop olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel steenzout
  • 1 mespuntje cayennepeper (facultatief)

Breng alle ingrediënten in de bekermixer en mix tot een vloeibaar sausje en meng deze onder een van je favoriete slaatjes.

Maak deze saus groener en gezonder met een lepeltje moringa!

 Sauzengroep 4: avocadosausjes

Heb je problemen met het eten of verteren van noten, of wil je voorkomen dat je er teveel van gaat eten ? Vervang dan in de notenrecepten de noten door één avocado per twee personen. Je kan zelfs je sausje nog aantrekkelijker maken door er stukjes avocado in te verwerken.

Avocado, de ‘boter van het bos’ maakt een smeuïge en egale saus. Ook op dit terrein zijn er eindeloze variatiemogelijkheden. Voor bij rauwkostsalades, als dipsaus, of als smeerseltje.

Deze sausjes kunnen evenals de oliesausjes met behulp van de bekermixer, de keukenrobot maar ook manueel (prakken met een vork) gemaakt worden.

Sausjes met avocado verkleuren snel. Men dient ze daarom niet te lang van tevoren klaar te maken. Leg de avocadopit in het sausje tot net voor het opdienen, deze kan het verkleuringproces wat vertragen.

 

Eenvoudig avocadosausje

  • 2 gepelde en ontpitte avocado’s
  • 1 koffielepel groentebouillonpoeder
  • 1 koffielepel citroensap

Prak de avocado met een vork en meng er het citroensap en het groentebouillonpoeder onder.

Maak deze saus groener en gezonder met een lepeltje moringa!

 Avocadosweet

  • 2 gepelde en ontpitte avocado’s
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kop sinaasappelsap (variant : pompelmoessap)

Breng alle ingrediënten in de bekermixer en mix tot een smeuïg sausje of prak de avocado met een vork, en voeg er de olie, eventuele kruiden (moringa!) en het sinaasappelsap aan toe.

Maak deze saus groener en gezonder met een lepeltje moringa!

 Noteer dat al deze sausjes bij rauwkostsalades geserveerd kunnen worden.

Dit is een voorsmaakje uit de cursus die in september in Elverdinge start.

Share this Post