Moringa in salades

Jan Mares/ juli 12, 2017/ Recepten

Wat denk je bij het woord salades?

Hoewel je bij ‘salade’ op het eerste moment aan sla zou denken, is men in de grootwarenhuizen blijkbaar een andere mening toegedaan. Meestal zonder één blaadje sla of ander groen gaat het vooral om bereidingen op basis van mayonaise. Hoewel dit niet meteen de gezondste salades zijn, kan je ze met moringa toch een beetje groener maken….

Bij welke van de volgende industrieel bereide “salades” zou jij moringa toevoegen?

  • aardappelsalade
  • eiersalade
  • vleessalade met kip, hesp….
  • vissalade met forel, zalm, tonijn, makreel
  • zeevruchtensalade met krab of garnaal
  • nee, voor mij geen salade op basis van mayo

Oké, voor wie het laatste antwoord aangevinkt heeft, geven we vandaag alvast enkele suggesties van heerlijk gezonde maaltijdsalades, met echte groenten!

De mayonaise vervang je natuurlijk door bv de notendip of een sausje op basis van olijfolie en citroensap.

 Salade

Fruitige salade met (warm) geitenkaasje

Ingrediënten:

  • sla, in fijne reepjes gesneden (ijsbergsla/ Romeinse sla/ sla uit de tuin)
  • een handvol rucola
  • een zoete rode appel, eerst in dunne partjes en vervolgens in staafjes gesneden (hou een paar salade met geitekaasjespartjes apart ter garnering)
  • een handje grof gehakte walnoten of pecannoten
  • komkommer in schijfjes gesneden
  • wat rozijnen (facultatief)

Hussel alles losjes door elkaar en overgiet met een dressing van:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 koffielepel honing

Vul elk bord met de salade en schik er twee of drie geitenkaasjes op, koud of licht opgewarmd.

Bestrooi met een lepeltje moringapoeder en versier naar smaak met wat blaadjes koriander of platte peterselie.

Zuid-Afrikaanse salade

Ingrediënten:

  • 1 kleine rode ajuin
  • 1 komkommer
  • 4 à 5 tomaten
  • 1 rijpe avocado
  • 100 g fetakaas (van geit)

Dressing van 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroen met snufje steenzout of kruidenzout

Snipper de ajuin fijn of snij hem in fijne ringen, naar eigen voorkeur. Vermeng met de dressing. Snij de komkommer en tomaten in kleine blokjes. Halveer de avocado, wip de pit eruit, pel de helften, snij één helft in blokjes en de andere in schijfjes. Hou de schijfjes apart ter garnering.

Voeg de in blokjes gesneden groenten bij de ui, meng door elkaar, bestrooi met een soeplepel moringa en verkruimel de feta erover. Nog een paar keer voorzichtig om mengen en de apart gehouden schijfjes avocado erop leggen. Werk verder af met wat je voorhanden hebt: wat bieslook, een blaadje munt of citroenmelisse, een kerstomaatje,…

Gemarineerde salade

Soms is het gemakkelijk als je de salade een dag op voorhand zou kunnen klaarmaken. Dit kan door de groenten 8 tot 12 uur te marineren. Door de groenten een aantal uren te laten trekken in de marinade krijgen ze het uitzicht en de zachtheid van lichtgestoomde groenten.

De marinade bestaat uit:

  • 2 eetlepels olijfolie of sesamolie
  • 4 eetlepels tamari
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel geraspte gember of look
  • 1 koffielepel honing of agavesiroop

Mix deze ingrediënten van de marinade met een bekermixer.

Groenten die zich makkelijk laten marineren: tomaat, bloemkool, broccoli, paprika of mengelingen van deze groenten.

Verdeel de broccoli en bloemkool in kleine roosjes. Halveer de rode, gele of oranje kerstomaatjes. Schil de rode groene of gele paprika en snij in slierten.

Meng de groenten in een diepe schotel en overgiet met de marinade. Dek af en laat zo enkele uren staan. Je kunt dit ook de avond voordien klaarmaken en af en toe omroeren.

Juist voor het opdienen een weinig moringa toevoegen eventueel aangevuld met een eetlepel zonnebloempitten.

Het garneren

Uiteraard mag het afwerken met moringa op deze site niet ontbreken, maar wat denk je daarnaast van de volgende suggesties:

Toevoegen van enkele noten of pitten (pompoen-, zonnebloem- of pijnboompitten) of enige zaadjes (lijnzaad, sesamzaad); een toefje kiemen van luzerne of soja; enkele knapperige broodkorstjes; enkele eetbare bloempjes zoals bernagie (komkommerkruid), viooltjes, goudsbloem of Oost-Indische kers.

Smakelijk eten!

Share this Post