Zin in een groene zondag?

Jan Mares/ juli 26, 2017/ Weetjes EM

Het ontstaan

Vijftien jaar geleden wilden we met vijf gezinnen een hakselaar aankopen. Niet zo’n kleintje waar er maar takjes van een duim dik doorheen kunnen, maar een iets professioneler exemplaar, voor takken van “een pols” dik. Dat kost relatief veel geld voor het aantal keren dat je het maar gebruikt; tenzij je het met meerderen tezamen aankoopt.

Een grote som in één keer neertellen was echter ook niet voor iedereen haalbaar; dus besloten we te gaan sparen door elke maand 10 euro te storten op een gezamenlijke rekening. Zo is alles begonnen, vanuit een babbel bij de barbecue.

Ondertussen is de groep uitgebreid tot elf gezinnen en hebben we nagenoeg alle gereedschap voor het renoveren van een huis en het onderhouden van een tuin, met ruime party tent incluis.

 

Daar we op die manier samen geld uitsparen, geven we graag ook 10% van wat we jaarlijks bijeen brengen, aan projecten in het zuiden.

DE groene zondag

Sedert een jaar of vijf komen vijf gezinnen ook elke laatste zondag van de maand samen om elkaar te helpen in huis en tuin. Na een kort bezinningsmoment uit Gods woord gaan we met de gereedschappen aan de slag in de tuin van het gastgezin. We helpen bij de aanleg of het onderhoud, bouwen een eco-toilet of planten een voedselbos, hakken hout of oogsten fruit. Met tien personen kan je heel wat verzetten op één dag. Zo bewerken we ongeveer 6000 m² in 4 tuinen samen.

Fidèle bij het maken van EM vijverballen

Ondertussen worden er hechte banden gesmeed. Toen wij verleden jaar drie maanden in Zuid-Afrika waren ( Er bestaat immers ook een Gabri-EL Zuid-Afrika), ging de Groene Zondag bij ons thuis gewoon door, want op toerbeurt komt je eigen tuin om de drie maanden aan de beurt en dat was reuze aangenaam!

 

 

 

 

 

 

 

EM

Sinds we verleden jaar EM leerden kennen, passen we deze beestjes toe waar we maar kunnen:

Nadine bij het inwerken van bokashi in de verhoogde bedden in de serre.

Het voedselbos groeit weelderig met vulkamin, kleimineralen en microferm.

We zouden niets liever zien gebeuren dan dat er overal groepjes zouden ontstaan waar dergelijke principes geleerd en uitgewerkt worden, aangepast aan de situatie ter plekke.

Zin om in uw buurt iets dergelijks te beginnen of om eens te komen proeven in Ieper?

Contacteer Gabri-EL(*) Academie(*), Eiland 4 8900 Ieper, Jan en Mieke Mares

jgm.mares@gmail.com

*1) Gabri-EL is een letterwoord dat staat voor Gezamenlijk Aankopen Beheer Rentmeesterschap Ieper – (voor het aangezicht van) EL (God).

*2) In de Academie leren en delen we ideeën over gezondheid, groene technieken en (h)eerlijke voeding.

Share this Post